Menisküs Yırtığı Nedir?

Menisküs yırtığı tedavisi hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için formumuzu doldurabilirsiniz.

yasemin soyturkdr

HEMEN BİLGİ AL

14 + 13 =

Menisküs Yırtığı Nedir?

Menisküs diz eklemi içinde yer alan, dize gelen darbeleri en aza indiren kıkırdak dokudan oluşan yapılardır. Menisküsler iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Dizler vücudun en hareketli eklemlerinden birisi olduğu için menisküs yaralanmalarına sık rastlanır. Menisküs yırtığı, bir darbe veya burkulma sonucu oluşabilir. Genellikle gençlerde ve sporcularda görülen menisküs yırtığı, daha ileri yaşlarda diz eklem kıkırdakları ve menisküslerin dejenere olmasıyla da oluşur. Bu hastalarda kendiliğinden veya basit hareketlerle menisküs yırtığı gelişebilir. Bazen menisküs yırtıklarının beraberinde diz yan bağ ve kıkırdak yaralanmaları da olur.

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtığının ilk belirtisi genellikle ağrıdır. Ağrı diz ön kısmında olabileceği gibi yan ve arka kısımlarda da olabilir. Hareketle artan istirahatle azalan diz ağrısı vardır. Çömelme ve oturup kalkma sırasında zorluk yaşanır. Dizde şişlik ve ısı artışı olabilir. Menisküs yırtığının derecesine göre dizde kilitlenme, yürürken dizin boşa çıkması ve dizin hareketi sırasında eklemden ses gelme olabilir. Dizin bükülme ve uzatma hareketlerinde zorlanma vardır.

Menisküs Yırtığı Tanısı Nasıl Konur?

Hastanın şikayetleri ve ayrıntılı hekim muayenesi tanıda yardımcıdır. Kesin tanı MR ile konur.

Menisküs Yırtığı Tedavisi Nasıldır?

1. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon: Genellikle 15-20 seanslık tedavi gerektirir. Tens, usg gibi tedavilere ek olarak kas güçlendirme programı vardır.
2. Menisküs Yırtığı Enjeksiyon Tedavileri: Hyaluronik asit, trombositten zengin plazma (PRP), hidrojel, SVF enjeksiyonu, nöral terapi ve proloterapidir.

Menisküs Yırtığı İlaçları Ve Ağrı Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Menisküs yaralanmasının erken döneminde istirahat, buz uygulama, elastik bandaj, elevasyon, ağrı kesici ve ödem alıcı ilaçlar önerilir. Buz tedavisi şişliği ve ağrıyı azaltır. Günde 3-4 defa 20 dakika kadar uygulanmalıdır.

Menisküs Yırtıklarının Cerrahi Tedavisi Nasıldır?

Arthroskopik menisküs onarımı, total menisektomi, kısmi menisektomi ve menisküs nakli uygulanabilir.

Menisküs Ameliyatı Sonrası Bakım Ve İyileşme Süreci Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat sonrası cerrah kontrolünde dize yük verilmeli ve en erken sürede, fizik tedavi doktorunun kontrol ettiği rehabilitasyon sürecine başlanmalıdır.

Diz Ağrısı

Menisküs Ameliyatı Sonrası Bakım Ve İyileşme Süreci Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat sonrası cerrah kontrolünde dize yük verilmeli ve en erken sürede, fizik tedavi doktorunun kontrol ettiği rehabilitasyon sürecine başlanmalıdır.

Bizimle İletişime Geç

Uzm. Dr. Yasemin Soytürk ile iletişime geçmek için tıklayınız!