Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
HEMEN BİLGİ AL
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu tedavi seçeneklerinin hangisinin hasta için daha uygun olduğuna doktor ve hasta beraber karar vermelidir. Bu yöntemler mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi ile bel fıtığı semptomları oldukça hafifler. Cerrahi tedavi ancak hiçbir ameliyatsız bel fıtığı tedavisinin semptomların giderilmesini sağlamadığı durumlarda düşünülebilir. Bel fıtığı çoğu zaman ameliyat gerektirmeden tedavi edilebilir.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde, fizik tedavi doktoruna muayene olmadan doğrudan fizyoterapiste gitmek bazı riskler taşıyabilir. İlk olarak bir fiziksel tıp uzman doktoru tarafından değerlendirilmek, tedavi sürecini daha güvenli ve etkili hale getirebilir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisinde Neden Fizik Tedavi Doktoru (Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı) Olması Gerekiyor?
- Tıbbi Değerlendirme: Fizik tedavi doktoru, hastanın durumu hakkında tıbbi değerlendirme yapma yetkisine sahiptir. Bel fıtığının şiddeti, eşlik eden hastalıklar veya komplikasyonlar doktor tarafından doğru bir şekilde değerlendirilebilir. Fizik tedavi doktoru, radyolojik incelemeler (örneğin, MR, röntgen) ve hastanın klinik bulgularına dayanarak tedavi planı oluşturur. Fizik tedaviye başlamadan önce doğru tanının konulması ve eşlik eden hastalıkların belirlenmesi çok önemlidir.
- Tıbbi Müdahale ve Tedavi Seçenekleri: Fizik tedavi doktoru, gerektiğinde medikal tedavi (örneğin ağrı kesiciler, kas gevşeticiler) veya enjeksiyon tedavisi (örneğin steroid enjeksiyonları) gibi müdahalelerde bulunabilir. Ameliyat gerekip gerekmediğini değerlendirir ve cerrahi müdahaleye gerek olmadığını doğrular.
- Ağrı Yönetimi: Fizik tedavi doktoru, hastaların ağrılarını etkili bir şekilde yönetebilir ve tedavi sürecinde ilerleme kaydedilmesini sağlar. Bazı hastalar için tıbbi müdahaleler gerekebilir.
- Eşlik Eden Hastalıklar: Bel fıtığına eşlik eden başka sağlık sorunları (örneğin sinir sıkışması, osteoporoz, romatizmal hastalıklar gibi) fizik tedavi doktoru tarafından doğru bir şekilde tespit edilebilir. Eğer başka bir problem varsa, tedavi buna göre yönlendirilir.
Nörolojik Sorunlar, osteoporoz, romatizmal hastalıklar veya kas iskelet sistemi enfeksiyonları, kemik metabolik hastalıkları gibi sorunlar, bel fıtığıyla karışabilir. Bu hastalıklar, fizyoterapist tarafından yanlış anlaşılabilir, çünkü belirtileri bazen benzer olabilir. fizik tedavi doktoru, bu hastalıkları doğru bir şekilde teşhis edip gerekli tetkik ve yönlendirmeri yapar.
Bel fıtığına benzer ağrılar, bazen kanser metastazı (kanserin başka bölgelere yayılması) ile ilişkilendirilebilir. Bu durum da bir fizyoterapist tarafından tespit edilemez.
Fizyoterapistlerin Rolü: Fizyoterapistler tıbbi tanı koyma yetkisine sahip değildir. Fizyoterapistlerin uygulamaları non-invaziv yöntemlerle sınırlıdır. Eğer bu tür bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, bir fizik tedavi uzmanı veya ilgili uzman bir doktor tarafından yapılması gereklidir.
Sonuç olarak: Ameliyatsız bel fıtığı tedavi merkezi seçerken, fizik tedavi doktorunun (fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı) orada bulunması çok önemlidir. Çünkü bel fıtığı tedavisinin doğru bir şekilde planlanabilmesi, doktorun hastayı tıbbi olarak değerlendirip, doğru tedavi yöntemlerini belirlemesiyle mümkündür. Bir fizyoterapist, bu süreçte uygulayıcı rolünü üstlenir, ancak tedavi sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi için doktorun rehberliği gereklidir.
Fizyoterapistlerin cilt bütünlüğünü bozacak şekilde enjeksiyon, kuru iğneleme gibi uygulamalar yapması da uygun değildir. Bu tür işlemler, yasal olarak yalnızca hekimler tarafından veya bazı ülkelerde ilgili özel eğitim ve yasal izinlere sahip sağlık profesyonelleri tarafından yapılabilir.
Kuru iğneleme, genellikle kas-iskelet sistemi sorunları olan hastalarda ve bel fıtığında da kullanılan bir tekniktir ve kas spazmı veya tetik noktaları hedef alır. Ancak, bu işlem sırasında deri bütünlüğü bozulur, bu da sterilite ve güvenlik açısından risk oluşturabilir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Yöntemleri
Bel fıtığı tedavisinde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Hangi yöntemin hasta için daha iyi olacağı doktor kontrolünde belirlenmelidir. Genel olarak ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde aşağıda belirtilen yöntemler kullanılır.
Epidural Enjeksiyonlar İle Bel Fıtığı Tedavisi
Epidural enjeksiyonlar ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler arasındadır. Epidural enjeksiyon genellikle öncesinde fizik tedavi ya da medikal yöntemlerin denenip bu yöntemlerin semptomları azaltmadığı durumlarda uygulanır. Epidural enjeksiyon lokal anestezi altında epidural boşluğa steroid bir ilacın enjekte edilmesi yoluyla uygulanan bir yöntemdir. Steroid ilacın enjekte edilmesiyle sinir köklerinde yer alan iltihap azaltılarak semptomlar giderilir ve kişi rahat hareket edebilme özgürlüğüne kavuşur.
Fizyoterapi İle Bel Fıtığı Tedavisi
Fizyoterapi ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde yaygın olarak uygulanan yöntemlerden biridir. Hastanın uzman bir fizik tedavi doktoru ile çalışması bu tedavi yönteminde oldukça önemlidir. Fizyoterapide ilk aşamada sıkışan sinirlerdeki baskıyı azaltmak hedeflenir. Egzersizler buna yönelik olarak yapılır. Sonraki seanslarda ise omurganın stabilize edilmesi ve dayanıklılık ile esnekliğin arttırılmasını hedefleyen egzersizler uygulanır.
Soğuk Terapi İle Bel Fıtığı Tedavisi
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde etkili olan yöntemlerden bir diğeri de soğuk terapidir. Soğuk terapi ile bel fıtığı tedavisinde ağrıyı azaltmak, ısı uygulamasında ise kasları yumuşatarak kas sertliğini gidermek hedeflenir.
Ameliyatız Bel Fıtığı Tedavisinde Radyofrekans
Radyofrekans yönteminde sinire uygulanan bir iğne ile sinir dokusu tedavi edilip, ağrı sinyalinin beyne gönderilmesi engellenir. Radyofrekansla bel fıtığı tedavisinde iyileşme süresi oldukça kısadır. Ağrıyı engellediği için ilaçlara olan ihtiyacı azaltır. Güvenli bir tedavi yöntemidir. Hasta birkaç gün içerisinde günlük aktivitelerine dönebilir.
Lazer İle Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi için uygulanan yöntemlerden biri olan lazer tedavisi ile diskin çevresindeki dokularda yer alan hücreler uyarılıp, kan dolaşımı arttırılarak iltihabın azaltılması hedeflenir. İşlem sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Lazer tedavisinin hızlı sonuç veriyor olması ve herhangi bir yan etkisinin bulunmaması bu tedavinin en önemli avantajlarındandır. Lazer tedavisi ile fıtığın boyutu küçülebilmektedir.
Ozon Terapi İle Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
Ozon terapi lokal anestezi altında uygulanan ve diskin fıtıklaşan bölümlerini küçülterek sinirlerdeki baskıyı azaltmayı hedefleyen bel fıtığı tedavisi yöntemlerinden biridir. Ozon terapi ile bölgedeki kan akışı iyileşir, iltihaplanma azalır ve fıtıklaşan diskin iyileşmesi için gerekli olan kök hücreleri o bölgeye yönlendirmek için sinyal gönderilir. Tedavi sonrası hasta günlük hayatına çok kısa sürede dönebilir ve uzun vadede herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Bel Fıtığı Nedir?
Bel fıtığı (Lumbal Disk Hernisi), omur kemikleri arasında bulunan disklerin yerinden kayması ve sinirlerin sıkışmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Diskler, amortisör görevi görür ve yumuşak, jel benzeri yapılardan oluşur. Bu diskler hem hareketliliği sağlar hem de omurların birbirine sürtünmesini önler. Ancak çeşitli nedenlerle disk yapısı bozulabilir ve dış katmanındaki yırtıklar nedeniyle içindeki jel dışarı sızarak sinirlere baskı yapabilir ve inflamasyona neden olabilir.
Aşırı ağırlık kaldırma, yanlış duruş veya oturma alışkanlıkları, ani ve zorlayıcı hareketler, yaşlanma ile disklerin elastikiyetini kaybetmesi, obezite, uzun süreli hareketsizlik veya ağır fiziksel iş yükü bel fıtığına neden olabilir.
Bel Fıtığı Neden Olur?
Bel fıtığı omurların arasında yer alan disklerin zaman içerisinde yırtılması, kayması ya da şişmesi sonucu oluşur. Diskler yaşlanmanın doğal etkisi ile elastikiyetini kaybedebileceği gibi hareketsiz yaşam tarzı, ağır kaldırma, yanlış beslenme ve genetik faktörler sebebiyle de zarar görebilir. Bu da bel fıtığına sebebiyet verip hem bel hem de bacakta ağrıya sebep olabilir. Bel fıtığına sahip hastanın idrar kaçırma, güç kaybı, karıncalanma, uyuşma gibi semptomları da olabilir.
Bel Fıtığı Nasıl Anlaşılır?
Bel fıtığı, genellikle hastanın şikayet ve fizik muayene bulgularına dayanarak ve gerektiğinde görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilir. Bel fıtığını düşündürebilecek yaygın şikayetler: Bel ve bacak ağrısı, uyuşma ve karıncalanma, kas güçsüzlüğü, ağrının hareketle artması, öksürme, hapşırma veya oturma gibi durumlarda ağrının kötüleşmesidir. Doktor, bel fıtğını değerlendirmek için bazı testler yapar. Kas gücü, refleksler ve duyusal fonksiyonlar kontrol edilir.
Kesin teşhis için Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) yapılır.
Bel fıtığından şüpheleniyorsanız, doğru teşhis ve tedavi planı için fizik tedavi uzmanına başvurmalısınız.
Bel Fıtığında Risk Faktörleri Nelerdir?
Bel fıtığı gelişiminde bazı bireyleri daha yatkın hale getiren risk faktörleri bulunmaktadır. Bu faktörler, genetik eğilimlerden yaşam tarzı alışkanlıklarına kadar çeşitlilik gösterebilir. Bel fıtığı riskini artıran başlıca etkenler:
Ağır Kaldırma: Yanlış teknikle ağır kaldırma omurga üzerine aşırı yük bindirir.
Aşırı Kilo (Obezite): Fazla kilo omurga ve diskler üzerine ek baskı yapar.
Sedanter Yaşam: Fiziksel aktivite eksikliği kas zayıflığına ve omurga desteğinin azalmasına neden olabilir.
Duruş Bozuklukları: Uzun süre kötü pozisyonda oturma veya eğilme bel fıtığı riskini artırır.
Ağır Fiziksel İşler: Özellikle tekrarlayan eğilme, bükülme veya kaldırma.
Bel Fıtığı Herhangi Bir Tedavi Olmadan İyileşir Mi?
Bel fıtığı bazı durumlarda herhangi bir tedavi olmadan, yani yalnızca vücudun doğal iyileşme süreciyle düzelebilir. Ancak bu, fıtığın büyüklüğüne, sinir üzerindeki baskının derecesine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlıdır. Başlangıç seviyesinde olan bel fıtıkları (genelde sinir üzerinde ciddi baskı yaratmayanlar), birkaç hafta veya ay içinde vücudun kendi mekanizmalarıyla iyileşebilir.
Sigara içmemek, dengeli beslenmek ve ideal kiloda olmak diskin iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Eğer ağrı sadece bel bölgesindeyse ve kas güçsüzlüğü veya ciddi uyuşma yoksa, kendi kendine iyileşme şansı yüksektir.
Tedavi olmadan iyileşme mümkün olsa da şiddetli ağrı, bacaklarda ağrı, güç kaybı, uyuşma, idar kaçırma, 8 haftadan uzun süren ağrı varlığında fizik tedavi uzman hekim müdahalesi gerekebilir.
Bel Fıtığında Ameliyat Şart Mı?
Bel fıtığında ameliyat, her zaman şart değildir ve hastaların çoğu (%90) cerrahi müdahale olmadan iyileşebilir. Ameliyat, ameliyatsız bel fıtığı tedavi yöntemleri başarısız olduğunda veya ciddi komplikasyonlar geliştiğinde tercih edilir. İdrar ve gaita kaçırma, ani başlayan güç kaybı olduğunda acil ameliyat gerekir. Acil ameliyat gerektirmeyen durumlarda ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Bel Fıtığı Tedavisi
Bel fıtığı tedavisi için cerrahi tedavinin yanı sıra birçok alternatif ameliyatsız tedavi seçeneği mevcuttur. Cerrahi uygulama öncesi ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yöntemlerinin uygulanması önerilir. Hastaya uygun olan yöntemin belirlenmesi ile bel fıtığı ağrılarından kısa sürede kurtulmak mümkündür. Bu tedavilerin uygulanmasına rağmen iyileşme sağlanamadığı durumlarda cerrahi tedavi düşünülmelidir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Ankara
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi için hangi yöntemin hastaya daha uygun olduğunu belirlemek ve tedavi sürecini planlamak için Ankara’da yer alan Dr. Soytürk kliniğini ziyaret edebilirsiniz. Uzm. Dr. Yasemin Soytürk ile bel fıtığının sebep olduğu ağrılardan kısa sürede kurtulabilir ve yine çok kısa sürede günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Ankara için Çukurambarda yer alan kliniğimizi ziyaret ederek ya da iletişim numaralarımız üzerinden bizlerle irtibata geçerek randevu ve bilgi alabilirsiniz.
Ankara’da Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
Ankara’da ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yapan çeşitli sağlık kuruluşları ve fizik tedavi uzmanları bulunmaktadır. DR. SOYTÜRK kliniği Ankara’da bulunan, Türkiye’nin en iyi üniversitesinden mezun olarak alanında en iyi eğitileri alan uzman hekimleri barındıran özel bir kliniktir.
Bu merkezlerde uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında fizik tedavi, nöral terapi, proloterapi, manuel terapi, ozon tedavisi, radyofrekans tedavisi ve epidural enjeksiyonlar gibi çeşitli seçenekler bulunmaktadır.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Fiyatları
Ameliyatsız bel fıtığı tedavi fiyaları, hastanın durumuna ve seçilen yönteme bağlı olarak farklılık gösterir. Bu tedavi yöntemleri arasında fizik tedavi, manuel terapi, nöral terapi, kuru iğne, ozon tedavisi, radyofrekans tedavisi ve epidural enjeksiyonlar gibi çeşitli seçenekler bulunmaktadır.
Bel fıtığı edavi fiyatları, uygulanan yönteme, seans sayısına, tedaviyi gerçekleştiren uzmanın deneyimine ve tedavinin yapıldığı sağlık kuruluşunun fiyat politikalarına göre değişiklik gösterir.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde fiyatlar, hastanın durumuna, bel fıtığının derecesine göre belirlendiğinden, net bir rakam vermek zordur. Bu nedenle, en doğru ve güncel fiyat bilgisi için DR. SOYTÜRK kliniğine başvurarak fizik tedavi uzman doktorla iletişime geçmeniz önerilir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Merkezleri
Ankara’da ameliyatsız bel fıtığı tedavisi sunan pekçok merkez vardır.
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi merkezi seçerken orada bir fizik tedavi doktoru (fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı) olduğundan emin olmak oldukça önemlidir. Sadece fizyoterapistlerin bulunduğu merkezler yeterli değildir. Çünkü bel fıtığı gibi durumlar, sadece fiziksel terapi ile değil, aynı zamanda medikal bir değerlendirme ve bazen tıbbi müdahaleler gerektirebilecek hastalıklardır. Bu yüzden, bir fizik tedavi doktoru tarafından yönetilmesi gerekir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Sonrası Tekrar Fıtık Oluşabilir Mi?
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi sonrası tekrar fıtık oluşabilir. Tedavi sonrası ve tedavi boyunca hastaya özel verilen egzersizlerin düzenli olarak yapılması çok önemlidir. Uygun önlemler alınmazsa veya risk faktörleri devam ederse, aynı diskte veya başka bir seviyede yeniden fıtık gelişme riski vardır.
Egzersizler, bel fıtığını hem önlemek hem de tedavi sürecini desteklemek için etkili bir yöntemdir. Bel ve omurga çevresindeki kasları güçlendirerek, omurga üzerindeki yükü azaltabilir. Ancak egzersizler, özellikle bel fıtığı riski taşıyan kişiler için, doğru teknikle ve uygun şekilde yapılmalıdır. Egzersiz planlanması fizik tedavi uzman hekim muayenesi sonrası belirlenir. Uzman hekimin reçete ettiği egzersizler fizyoterapistler tarafından uygulanır.
Bel Fıtığı Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Etmeli?
• Ağır kaldırmak bel fıtığı için en önemli risk faktörlerinden biridir. Bu yüzden taşıdığımız ağırlığı vücut mekaniğine uygun taşımalıyız. Alışveriş ağırlıklarını iki elimize eşit olarak bölmemiz gerekir. Koli gibi ağır nesneleri vücudumuza yakın tutarak bedenimizle hareket ettirmeliyiz.
• Yerden birşey alırken öne eğilerek değil, dizlerimizi hafif kırarak, çömelerek almak gerekir. Yüksekteki raflardan birşey alacağımız zaman uzanmamalı, tabure gibi bir yükseklik kullanılmalıdır.
• Masa başı çalışıyorsak 40 dakikada bir 1-2 dakikalık kısa molalar vererek yerimizden kalkmalıyız.
Otururken bel boşluğunu dolduracak şekilde ince bir yastık kullanmalı, ayaklarımızın altına yükseltici koyarak diz eklemimizin kalça ekleminden daha yüksekte olması sağlanmalıdır.
• Araba kullanırken koltuğumuz dik olmalı yine bel boşluğu desteklenmeli ve direksiyona olan mesafemizi ayarlamalıyız. Kollarımızı öne uzattığımızda direksiyon simidinin el bilek hizasına gelmesi gerekir. Eğer parmak hizamıza geliyorsa direksiyondan uzakta oturuyoruz anlamına gelir.
• Yatarken yan yatmalı, dizlerimizi kırarak hafifçe karnımıza çekmeliyiz. Sırtüstü yatıyorsak dizlerimiz altına yastık koymalıyız. Yüzüstü yatmaktan kaçınmalıyız.
• El çantası yerine sırt çantası kullanmayı tercih etmeliyiz.
• Topuklu ayakkabılar bel kavisini artırarak bel omurlarına binen yükü artırdığı için giymemeliyiz.
• Yatağımız çok yumuşak olmamalıdır.
• Belimize binen yükü azaltmak için fazla kilolarımızı vermeliyiz ve vücudumuzun doğal korsesi olan karın ve sırt kaslarımızı güçlendirmek için doktorunuzun size verdiği özel egzersizleri düzenli olarak yapmalıyız.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Mümkün Mü?
Bizimle İletişime Geç
Uzm. Dr. Yasemin Soytürk ile iletişime geçmek için tıklayınız!