Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
Sonrasında Nelere Dikkat Etmeli?
- Ağır kaldırmak bel fıtığı için en önemli risk faktörlerinden biridir. Bu yüzden taşıdığımız ağırlığı vücut mekaniğine uygun taşımalıyız. Alışveriş ağırlıklarını iki elimize eşit olarak bölmemiz gerekir. Koli gibi ağır nesneleri vücudumuza yakın tutarak bedenimizle hareket ettirmeliyiz.
- Yerden birşey alırken öne eğilerek değil, dizlerimizi hafif kırarak, çömelerek almak gerekir. Yüksekteki raflardan birşey alacağımız zaman uzanmamalı, tabure gibi bir yükseklik kullanılmalıdır.
- Masa başı çalışıyorsak 40 dakikada bir 1-2 dakikalık kısa molalar vererek yerimizden kalkmalıyız.
Otururken bel boşluğunu dolduracak şekilde ince bir yastık kullanmalı, ayaklarımızın altına yükseltici koyarak diz eklemimizin kalça ekleminden daha yüksekte olması sağlanmalıdır. - Araba kullanırken koltuğumuz dik olmalı yine bel boşluğu desteklenmeli ve direksiyona olan mesafemizi ayarlamalıyız. Kollarımızı öne uzattığımızda direksiyon simidinin el bilek hizasına gelmesi gerekir. Eğer parmak hizamıza geliyorsa direksiyondan uzakta oturuyoruz anlamına gelir.
- Yatarken yan yatmalı, dizlerimizi kırarak hafifçe karnımıza çekmeliyiz. Sırtüstü yatıyorsak dizlerimiz altına yastık koymalıyız. Yüzüstü yatmaktan kaçınmalıyız.
- El çantası yerine sırt çantası kullanmayı tercih etmeliyiz.
- Topuklu ayakkabılar bel kavisini artırarak bel omurlarına binen yükü artırdığı için giymemeliyiz.
- Yatağımız çok yumuşak olmamalıdır.
- Belimize binen yükü azaltmak için fazla kilolarımızı vermeliyiz ve vücudumuzun doğal korsesi olan karın ve sırt kaslarımızı güçlendirmek için doktorunuzun size verdiği özel egzersizleri düzenli olarak yapmalıyız.