30 Ağustos 2022

Menisküs Yırtığı Tedavisi

Menisküs yırtıkları, özellikle sporcular arasında çok yaygın bir diz yaralanmasıdır. Dizde ani dönme ve bükülme menisküsün yırtılmasına neden olabilir. Dizlerinde kireçlenme olan kişilerde de menisküs yırtıkları sık görülür.

MENİSKÜS NEDİR?

Dizini içinde uyluk kemiği ve kaval kemiği arasında ‘’O’’ ve ‘’C’’ şeklinde iki parçadan oluşur. ‘O’ şeklindeki yapı dış, C şeklindeki yapı iç menisküs olarak isimlendirilir. Kaval ve uyluk kemiklerinin birbirleri ile temas yüzeyini artıran menisküs, kemiklerin üzerine binen ağırlığın dengeli olarak dağılmasını sağlar. Ani darbeyle sonucu diz bölgesinde oluşan şok kuvvetini emer.

MENİSKÜS YIRTIĞI NASIL OLUŞUR?

Çoğu zaman ayak yerde sabit duruken uyluk kemiğinin dönmesi sonucu oluşur. Menisküs yırtıkları genç kişilerde spor yaralanması olarak karşımıza çıkar. Günlük hayatta da birçok insanın başına gelebilir. Sürekli ayakta duranlar, yoğun ev işi yapan ev hanımları ve yaşlı kişilerde de menisküs yırtığı olabilir.

MENİSKÜS YIRTIĞI BELİRTİSİ NEDİR?

Menisküs yırtığında dizde ağrı, kilitlenme ve şişlik sık görülür. Oturup kalkarken, merdiven inip çıkarken, yokuş inip çıkarken ağrı olur. Dizde takılma ve bazı açıklarda kilitlenme ve sonrasında boşalma olabilir.

MENİSKÜS YIRTIĞI TANISI NASIL KOYULUR?

Menisküs yırtığı tanısında uzman hekim muayenesi ve sonrasında çekilen röntgen ve MR ile tanı koyulur.

MENİSKÜS YIRTIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Menisküs yırtığı tedavisi ameliyat dışı tedaviler ve ameliyat olmak üzere ikiye ayrılır. Erken evre menisküs yırtıklarında ameliyat dışı tedaviler oldukça başarlıdır. Akut menisküs yırtıklarında istirahat, buz, bandaj ve bacağı yukarda tutmak gerekir. Akut dönem geçtikten sonra PRP, klasik fizik tedavi yöntemleri, manuel terapi, nöral terapi, kinezyobant, proloterapi, kuru iğne gibi pekçok seçenek vardır. Kişiye özel egzersiz reçetesi ve beslenmeyle de menisküs yırtığı tedavisi desteklenmelidir.

Önerilen Yazımız:   Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi